De roebel stond al langer onder druk vanwege de sancties die het Westen had ingesteld. Maar door nu zelf een boycot van voedsel in te stellen, schiet Rusland zichzelf in de voet. Volgens vermogensbeheerder Schroders bevindt de economie zich nu al in feite in een recessie.
Rusland is volgens vermogensbeheerder Schroders inmiddels in een ’technische recessie’ belandt. Dat wil zeggen dat de economie in het huidige derde kwartaal krimpt.
Omdat Rusland in het tweede kwartaal van 2014 noch groeide, noch kromp, is er volgens de officiële definitie nog geen sprake van een recessie. Dat is namelijk pas het geval na twee opeenvolgende kwartalen van krimp.
Boycot is het laatste zetje
De Russische economie balanceerde al een tijdje op de rand van krimp, maar nu lijkt het er volgens analist Craig Botham op dat Rusland zelf het laatste zetje heeft gegeven door een voedselboycot in te stellen tegen een hele lijst producten uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen.
De boycot zorgt voor stijgende voedselprijzen en dat drijft de inflatie op. De inflatie was in juli met 7,5 procent al aan de hoge kant, vooral vanwege de zwakke roebel.
De Russische roebel heeft sinds het uitbreken van de onlusten in Oekraïne begin dit jaar fors aan waarde verloren, onder andere omdat veel rijke Russen hun kapitaal uit Rusland weghalen. De dalende koers zorg voor inflatie omdat importen een stuk duurder worden.
Enige lichtpuntjes zijn dat Rusland zelfvoorzienend is wat betreft olie en gas en dat het land nog altijd beschikt over 480 miljard dollar aan reserves, waarmee de centrale bank de koers van de roebel kan steunen.
Kredietkrapte
De westerse sancties tegen Rusland hebben volgens Schroders ook een negatief effect. Doordat de Russische banken minder gemakkelijk kapitaal kunnen ophalen in het buitenland, wordt krediet duurder. Dat heeft een negatief effect op investeringen van het bedrijfsleven.
Dat laatste is overigens extra vervelend omdat de Russische centrale bank de rente waarschijnlijk nog verder zal moeten verhogen om de inflatie de baas te blijven wat lenen nog duurder maakt.
De Russische regering is zich overigens zelf goed bewust van het feit dat het economisch gezien niet al te best gaat. In april, ver voordat er sprake was van strenge sancties over-en-weer, zei de Russische minister van Financiën al dat de crisis rond Oekraïne tot stagnatie zou kunnen leiden.
Lees ook
Economie Rusland weet recessie nipt te vermijden in tweede kwartaal
Thijs Peters: Poetins achilleshiel is de Russische economie
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl